Ledendemocratie van onderop betekent dat je mee wilt praten over de koers van de partij

Ledenpanels geven gelegenheid  je mening te delen

De plannen voor de samenwerking met GroenLinks heeft veel losgemaakt onder de leden van de PvdA. Zeker, een overgrote meerderheid van de leden vindt samenwerking met GL een goed idee, bleek uit een intern onderzoek. Op basis van die uitslag heeft het partijbureau gemeend dat ze op de goede weg zitten. Maar als je in de afdelingen en gewesten naar de mensen luistert hoor je meer dan alleen maar goedkeuring van de plannen van het partijbestuur.  Dan merk je dat er meer speelt onder de leden.

PvdA en GL vullen elkaar inhoudelijk goed aan

Links blok tegen rechtse versnippering

Verreweg de meeste leden vinden dat het tijd wordt voor een groter links blok, als tegenwicht tegen de versnippering van rechts. We hebben te weinig stemmen gekregen de laatste tijd om alleen door te gaan en de meeste leden vinden ook dat de PvdA en GL elkaar prima aanvullen: wij voor het sociale aspect en GL voor een beter milieu, want klimaat en milieu werd bij de PvdA altijd op een minder belangrijke plek gezet, terwijl inmiddels duidelijk is dat we dat veel meer prioriteit moeten geven willen we een leefbare aarde kunnen behouden. GL heeft het sociale aspect van de samenleving altijd op de lagere plek gezet in hun prioriteitenlijst. Door met ons samen te gaan, wordt dat gecorrigeerd.

De recente parlementsverkiezingen in Frankrijk hebben één ding duidelijk laten zien: dat je met samenwerking op links rechts kunt tegenhouden. Die onverwachte uitslag van de verkiezingen daar heeft veel stof losgemaakt. Het vervolg zal ongetwijfeld niet zo simpel zijn als de uitslag, maar extreem rechts heeft daar wel het nakijken. Terwijl  hier de meest rechtse partijen samen een regering vormden, die al op de eerste twee dagen van hun functioneren tot tenenkrommende situaties heeft geleid.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

De afgelopen maanden is het Rode Nest druk geweest met het houden van ledenpanels onder een aantal afdelingen over de samenwerking met GL in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Dat begon met Zaanstad. De afdeling Zaanstreek wilde wel graag een discussie aanzwengelen om te horen wat de leden ervan vonden om met GL samen te werken of samen te gaan. Al snel volgende de afdelingen Bronckhorst, Kennemerland-Midden (Heiloo, Castricum en Uitgeest), Schagen en Dijk en Waard.

Zoals bekend bij iedere afdeling die wel eens een ledenpanel heeft gehouden, wordt aan de leden niet alleen een vragenlijst voorgelegd, die samen met het Rode Nest is opgesteld, maar is er na ieder onderwerp van de vragenlijst gelegenheid om een toelichting te geven op de antwoorden. Van die mogelijkheid wordt altijd veel gebruik gemaakt. Leden kunnen daarin hun hart luchten, hun mening geven en hun hoop op goede ontwikkelingen uitspreken. Deze rubriek geeft een goede indruk van wat de leden over een onderwerp vinden. In dit geval was men bijna unaniem van mening dat de samenwerking tussen de PvdA en GL onvermijdelijk is omdat we anders onvoldoende zetels krijgen in de Tweede Kamer om invloed te hebben. Velen vinden zelfs dat de samenwerking op links wel verder uitgebreid mag worden. De SP wordt genoemd als een partij die wat meer activistische politiek zou inbrengen, maar ook de PvdD, Volt en D66 worden genoemd voor het vormen van een links blok. Daarbij wordt ook aangegeven dat het sociale beleid van de PvdA niet mag ondersneeuwen. De samenhang tussen een groen en een sociaal beleid wordt door veel leden onderstreept, want beiden zijn voor het algemeen belang en dat onderscheidt ons van rechts die altijd het eigenbelang voorop stelt. Woorden als “alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”, door velen gebruikt, tonen aan dat de inhoud belangrijker is dan snel resultaat. Maar er zijn ook leden die sceptischer staan tegenover de samenwerking met GL en die partij te elitair vinden en vrezen dat de verschillen in standpunten over heikele kwestie als bijv. Israël en Gaza ons op den duur zal opbreken, of die niets willen inleveren op het sociale terrein. Daarbij moeten we in gedachten houden dat die verschillen in opvattingen ook bestaan binnen de PvdA en ongetwijfeld ook binnen GL. Als we over alles hetzelfde dachten, zou iedere vorm van discussie overbodig zijn.

Verder zijn er veel zorgen over de aversie van rechts tegen onze politieke leider. Sommige mensen denken, door het langdurige gehak van rechts op de PvdA, dat veel kiezers deze partijen zijn gaan geloven en wij zijn er niet in geslaagd hen van het tegendeel te overtuigen. Omdat extreem rechts hun mening dominant kenbaar maakt, geloven veel kiezers dat zij voor de oplossing van alle problemen zullen zorgen. Wij moeten niet in die agressieve tactieken mee gaan, vindt een aantal leden, maar een iets minder defensieve houding mag wel. Als extreem rechts beweert dat de woningcrisis vooral het gevolg is van immigratie, moeten wij hun wijzen op de sociaaleconomische oorzaken achter dit probleem. Het is moeilijk, vindt men, want Nederland wordt steeds rechtser en nationalistischer, de PvdA heeft een slecht imago en er is weinig waardering voor Frans Timmermans. Maar bij de pakken neerzitten is geen optie.

Margreet Elings

Laat een antwoord achter