Een korte beschrijving van wat een lid kan doen in de voorbereiding op het congres in juni.
Hoe werkt de ledendemocratie?
Leden bepalen de koers van onze partij. Elk lid heeft een stem en elke stem telt even zwaar mee. Elk lid heeft de mogelijkheid voor het indienen van een motie voor een congres of politieke ledenraad. Dat gebeurt in de Ledenkamer.
Ledenkamer
De Ledenkamer is een platform voor leden voor inbrengen en het vergaren van steun voor moties of amendementen. Leden kunnen hier zelf nieuwe moties of amendementen aanmaken of de moties of amendementen van anderen steunen.
Je kunt moties voor het PvdA-congres indienen van vrijdag 4 april 10.00 uur tot vrijdag 16 mei 10.00 uur in de Ledenkamer. Op het PvdA-congres worden moties behandeld die aan het partijbestuur of het congres gericht zijn. Hieronder leggen we uit hoe het indienen van een motie voor het PvdA-congres werkt.
Het indienen van een motie: de Ledenkamer
In de Ledenkamer kan elk lid een motie indienen. Het presidium, dat het congres leidt, controleert of je motie voldoet aan de regels. Dat doet het presidium twee keer per week.
Moties die worden ingediend op maandag, dinsdag en woensdag worden op donderdag door het presidium besproken. Op vrijdag krijgen indieners van motie een reactie van het presidium.
Moties die worden ingediend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag worden op maandag door het presidium besproken. Op dinsdag krijgen indieners van motie een reactie van het presidium.
Als je motie is goedgekeurd, kun je steun vragen van andere leden. Minstens 100 leden moeten jouw motie belangrijk vinden. Als dat lukt, gaat de motie naar de volgende ronde: de digitale stemming in het Stemlokaal.
In bijzondere gevallen kan het presidium bepalen dat de digitale stemming overgeslagen wordt, én er sowieso over een motie gepraat wordt tijdens de vergadering.
Verderop bespreken we hoe je kunt inloggen in de ledenkamer, hoe je een motie inbrengt en hoe je een motie kunt steunen. Eerst vervolgen we het proces van een motie op weg naar het congres.
Het stemmen over een motie: het Stemlokaal
Als je motie 100 steunbetuigingen krijgt, gaat deze naar het Stemlokaal. Dit is een online omgeving waar leden vóór het congres kunnen stemmen. Elk lid kan per motie voor, tegen, of blanco stemmen.
Op basis van de stemmen bepaalt het presidium welke moties besproken worden op de vergadering en welke als hamerstuk behandeld worden (waar niet meer over gepraat wordt).
De uitnodiging om te stemmen ontvang je per e-mail.
De laatste stemming: het congres
Tijdens het congres wordt er gestemd over de moties. Voor de vergadering krijgen alle leden een overzicht waarin staat welke moties besproken worden en welke als hamerstuk in één keer worden goed- of afgekeurd.
Over de hamerstukken wordt alleen gestemd, er wordt niet meer over gepraat. Andere moties worden tijdens de vergadering besproken en er wordt over gestemd. Leden kunnen hun mening geven, en de indiener en het bestuur en/of de fractie kunnen reageren.
Inloggen op de Ledenkamer
Voor het inloggen op de PvdA Ledenkamer kun je deze link gebruiken: https://ledenkamer.pvda.nl of via Mijn PvdA. Inloggen gaat met je Mijn PvdA account:
Na het inloggen kom je in de Ledenkamer:
Voor een nieuwe motie klik je Nieuwe motie. Wil je een motie steunen dan klik je op Moties.
Nieuwe motie
Als je gekozen hebt voor Nieuwe motie dan begeleidt het systeem je stap voor stap in het maken van een motie:
- Titel van de motie: geef je motie een pakkende titel.
De motie begint dan standaard met:
Het congres van de PvdA, bijeen te Nieuwegein op 21 juni 2025. - Jouw constatering: Constaterende dat:
Beschrijf wat de reden is voor jouw motie. - Jouw overweging: Overwegende dat:
Geef de redenen waarom jouw motie belangrijk is. Leg uit waarom leden jouw motie zouden moeten steunen. - Aan wie richt je je oproep? Richt je jouw motie aan het partijbestuur van de PvdA, of wil je een uitspraak van het congres?
- Jouw oproep: Roept op:
Formuleer je oproep. Dit heet het dictum. Zorg dat je duidelijk bent en doe maar één oproep.
De motie eindigt standaard met:
En gaat over tot de orde van de dag. - Samenvatting: vul een korte samenvatting in van deze motie. De samenvatting mag maximaal 200 tekens zijn. Deze samenvatting wordt zichtbaar op de overzichtspagina met alle moties. Laat de leden kort weten waar je motie over gaat. Als leden jouw motie interessant vinden, kunnen ze erop klikken om de hele motie te lezen.
Let op: er is geen ruimte voor een toelichting op je motie!
Als je motie hebt gemaakt, klik je op Motie opslaan en beoordelen. Op de volgende pagina krijg je dan je motie te zien in het volledig format. Je hebt dan nog de mogelijkheid om de motie aan te passen. Vervolgens ga je je motie indienen. Het presidium beoordeelt dan je motie. Je krijgt dan daarvan bericht. Als de motie is goedgekeurd verschijnt deze automatisch in het overzicht van de moties.
Motie steunen
Ga in het dashboard naar Moties:
Zoek de motie die je wilt steunen en klik bij die motie op Motie bekijken. De motie wordt geopend.
Je ziet dan rechts van de motie:
Om een motie te steunen klik je op Motie steunen. Wil je weten hoe de voortgang van de motie gaat kun je klikken op Volgen.
Een motie heeft 100 steunbetuigingen nodig om door te gaan naar de volgende ronde in het Stemlokaal. Als dat het geval is staat bij de motie:
Voorbereiding leden
In de beschrijving hierboven staat de technische en formele beschrijving hoe het werkt met het indienen en steunen van een motie. Maar dat is natuurlijk maar een deel van het verhaal. Want hoe kom je tot een motie en hoe moet je de moties in de Ledenkamer beoordelen? En wat kun je verder doen aan de voorbereiding voor het congres.
Gewesten organiseren voorcongressen: bijeenkomsten waar leden met elkaar kunnen discussiëren over de onderwerpen en thema’s die op het congres aan de orde komen of naar het oordeel van de leden aan de orde zouden moeten komen. Ook werd dan gesproken waarover een motie zou moeten worden ingediend en wat er in die motie zou moeten staan. Dat laatste is echter in 2022 uit de statuten gehaald. In de praktijk houdt niet elk gewest meer een voorcongres. De leden worden hiermee beperkt in hun voorbereiding op het congres: zij kunnen dan niet met andere leden daarover van gedachten wisselen. Leden moet nu zelf actie ondernemen om met andere leden te preken over het indienen van een motie. Toch is dat laatste van belang om te komen tot een goede motie.
Hoe moet je de moties in de Ledenkamer beoordelen? Het Rode Nest en Rood Vooruit hebben in een gezamenlijke brief aan de gewestelijke besturen opgeroepen tot een voorbereidingsbijeenkomst voor het congres waarbij de leden met elkaar in gesprek kunnen gaan om over de moties te spreken. Verschillende gewestelijke besturen hebben aangegeven dit te zullen doen. Maak daar vooral gebruik van.
Het Rode Nest organiseert op zaterdag 17 mei in de middag in Amsterdam een bijeenkomst om samen het congres voor te bereiden. Ook supporters van Rood Vooruit zijn van harte welkom. We praten je bij over het proces, bespreken de moties (de Ledenkamer is dan gesloten, dus we weten welke moties voldoende steun hebben gekregen om door te gaan), analyseren reacties en denken samen na over hoe we andere leden kunnen activeren. Maak daar gebruik van!
Rood Vooruit organiseert op zaterdag 7 juni een bijeenkomst om samen het congres verder voor te bereiden. Ook dit is een ideaal moment om je verder actief bezig te houden met wat op het congres aan de orde komt.
Tot slot
Nog een laatste oproep om je voor te bereiden op het congres en eventueel een motie in te dienen. Zaterdag 21 juni vindt het PvdA-congres plaats. Een historisch moment: de leden beslissen over het voorstel van het partijbestuur om versneld te fuseren met GroenLinks. Een ingrijpend besluit dat de toekomst van onze partij bepaalt. Ook worden moties besproken en in stemming gebracht die via de Ledenkamer voldoende steun hebben gekregen. Dit congres doet ertoe — en jouw inbreng en stem ook. Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn om het congres goed voor te bereiden!
Hans Aertsen