Marktwerking heeft meer kapot gemaakt dan ons lief is

“De verkiezingen zijn voorbij. Hoewel er een lichtpuntje aan de horizon gloort, is de dreun toch hard aangekomen. Tijdens de campagne heb ik gemerkt dat de mensen, die vroeger trouw PvdA stemden, ons gewoon niet meer vertrouwen. Je vraagt je natuurlijk af hoe dat komt en ik denk dat er een paar oorzaken daarvoor zijn aan te wijzen. We hebben onze idealen los gelaten en we zijn akkoord gegaan met marktwerking, dus met een systeem waarbij de sterkste overwint, terwijl dat in feite haaks staat op onze idealen”, aldus partijgenoot Coen Rijn.

De kiezers vertrouwen ons niet meer!

Mijn grote punt van zorg is de ver doorgeslagen marktwerking. In een markt situatie overleeft de sterkste. Hoe kan het dat de PvdA, die zegt juist op te komen voor de zwakkeren en gelijke kansen wil voor iedereen, aan de marktwerking meedoet?

Na elke verkiezing kunnen we rapporten schrijven over hoe het allemaal zo gekomen is, maar volgens mij is de kern van het teruggelopen vertrouwen terug te voeren op het meedoen met de marktwerking. Natuurlijk is geprobeerd de gevolgen ervan zo sociaal mogelijk op te lossen, maar grote groepen leden en kiezers zien dat gewoon niet. Die willen terug naar een sociaal systeem van zorg, openbaar vervoer en andere nutsvoorzieningen.

Het “aan de markt overlaten” zit niet in ons systeem. Er waren destijds ongetwijfeld allerlei redenen waarom er voor is gekozen hierin mee te gaan. Ik denk dat het daar en toen fout is gegaan. Dat probleem is in wezen nog niet opgelost nu we in de oppositie zitten. We kunnen de wijken ingaan, de straat op, maar of het helpt is de vraag. We draaien om de brei heen. Soms weten we heus wel goede dingen te bereiken, maar overtuigt het ook?

Volgens mij moeten we terug naar onze “roots”.

Coen Rijn

Eén gedachte over & ldquo; Marktwerking heeft meer kapot gemaakt dan ons lief is & rdquo;

  • Chris Peeters zegt:

    Ik vind ‘marktwerking’ een veel te algemene term, en vind ook dat een discussie grondig moet worden gevoerd.
    Is marktwerking in de telefonie een probleem? De PTT had vroeger een monopolie (resulterend in tergend slechte service), maar in de tijd van mobieltjes is dat nauwelijks meer relevant.
    Is marktwerking bij de postbezorging een probleem? Kan het mij wat schelen dat meerder bedrijfjes poststukken in mijn bus gooien? Wat mij betreft is hier het belangrijkste probleem de arbeidsvoorwaarden voor bezorgers. Daar moet de marktwerking aan banden worden gelegd.
    Is marktwerking op het spoor een probleem? Ik vind het ergerlijk om van vervoerder te moeten wisselen, en daarmee gepaard gaande bureaucratie. Ik zie niet dat er voordelen behaald zijn met marktwerking. Is Arriva goedkoper? Efficienter?? Ik merk er niks van. Marktwerking kan hier m.i. eenvoudig teruggedraaid worden: stop het offreren van trajecten. Dan moet wel onderzocht worden wat de argumenten waren om marktwerking op het spoor te introduceren. Monopoliepositie van NS, leidend tot slechte dienstverlening? Veel te sterke machtspositie van bonden (‘heel het raderwerk staat stil, als uw machtige hand het wil’). Hier lijkt ook actie mogelijk, door een campagne te starten met Rover.
    De marktwerking in de zorg is m.i. het voornaamste probleem voor veel mensen. Maar dat is een uiterst complex onderwerp. Elk alternatief moet een antwoord bieden op de exploderende zorgkosten. Ik weet ook niet of de marktwerking een probleem is, of de gigantische operatie om delen van de zorg naar de gemeenten over te hevelen. En ik weet ook niet of de problemen daarbij aanloopproblemen zijn of structurele problemen.
    Kortom: klagen over marktwerking kan geen grondige discussie vervangen!

Laat een antwoord achter