Ledenpanel om lokale ledendemocratie te bevorderen

Leden bepalen de koers van onze partij. Daarom organiseren afdelingsbesturen en gewestelijke besturen ledenbijeenkomsten om de mening van de leden te vernemen en om na discussie met de leden met elkaar besluiten te nemen. Helaas komt niet iedereen naar zo’n bijeenkomst. Dat maakt dat maar een klein deel van de leden betrokken is bij de besluitvorming. Willen we echt werk maken van de ledendemocratie, ook lokaal, dan zullen we naar middelen moeten zoeken waarbij de inbreng van de leden vergroot wordt.

Een inmiddels beproefd middel is het inzetten van een ledenpanel lokaal. Verschillende afdelingen en het gewest Noord-Holland zetten dit al regelmatig succesvol in. In dit artikel leggen we uit hoe zo’n ledenpanel met hulp van het Rode Nest door een afdeling of gewest georganiseerd kan worden.

Waarom een ledenpanel?
Het is belangrijk om de mening van zoveel mogelijk leden te vernemen en niet alleen van de vaste kern leden die vaker naar een bijeenkomst komt. Met een ledenpanel kunnen we alle leden van een afdeling of gewest met een e-mailadres bereiken. We kunnen de betrokkenheid van de leden bij een afdeling of gewest vergroten door het middel ledenpanel in te zetten. Daarmee wordt dus de interne ledendemocratie versterkt.

Hoe werkt een ledenpanel?
Via een mail worden de leden uitgenodigd deel te nemen aan het ledenpanel, een online vragenlijst of enquête. In die mail is een persoonlijke link naar de online vragenlijst opgenomen. Door te klikken op die link, start het beantwoorden van de enquête. De vragenlijst kan ingevuld worden op een PC, tablet of mobiele telefoon. Bij elke vraag wordt uitgelegd wat de bedoeling van de vraag is en hoe deze beantwoord kan worden. Niet alle vragen hoeven beantwoord te worden. Aan het eind van de vragenlijst kan een deelnemer ook eventuele opmerkingen kwijt. Is een lid klaar met de vragenlijst dan ontvangt hij of zij automatisch een bedankmail met daarin zijn persoonlijke antwoorden.

Waarover een ledenpanel?
Een ledenpanel kan gaan over alles waar we als partij mee te maken hebben. Daarbij kun je de vuistregel hanteren: als de partij er over zou kunnen vergaderen dan kan er ook een ledenpanel over gehouden worden…

Enkele voorbeelden:

  •  Op welke thema’s moeten we ons in het verkiezingsprogramma specifiek richten?
  • Hoe gaan we een specifiek thema invullen?

Belangrijk om vooraf te bepalen!
Als een bestuur het ledenpanel wil gaan inzetten, moet duidelijk zijn waarom die vragen worden gesteld en wat we ermee willen doen! Vooraf moet duidelijk worden gemaakt hoe en aan wie er wordt teruggekoppeld. M.a.w.: wat gebeurt er met de uitkomsten? Zijn de uitkomsten van het ledenpanel een eventueel startpunt van discussie voor een fysieke ledenbijeenkomst of worden ze gebruikt voor bijvoorbeeld het opstellen van een (verkiezings)programma?

Dit is een belangrijke voorwaarde om een ledenpanel te kunnen inzetten. Het motiveert leden om deel te nemen als ze weten dat er wat met hun mening gebeurt. Ervaren ze dat er niets of nauwelijks iets mee gebeurt, dan haken ze  bij een volgende keer af. Op de laatste pagina van het ledenpanel en in de bedankmail moet dan ook duidelijk gemaakt worden wat er met de uitkomsten gebeurt.

Goed om vooraf te beseffen!
Het is van belang dat het inzetten van een ledenpanel zorgvuldig gebeurt. Het invullen van een vragenlijst moet zonder problemen kunnen verlopen en dat vereist een goede voorbereiding.

Je hebt goede vragen nodig om je doel te bereiken. Maar wat zijn goede vragen? De vragen moeten duidelijk en eenduidig zijn. Wat dat is, is niet eenvoudig te bepalen. Zo leveren vragen, die vragen naar de bekende weg (open deuren), geen meerwaarde op: je weet dan al wat het antwoord zal zijn!

Daarom is het nodig dat een voorbereidingsgroep, namens het bestuur, zich met het bedenken van de vragen gaat bezig houden.

Het Rode Nest biedt hulp
Het Rode Nest biedt besturen van afdelingen en gewesten hulp bij het inzetten van een ledenpanel als middel voor de lokale ledendemocratie. Het Rode Nest heeft een draaiboek voor het inzetten van een ledenpanel ontwikkeld en een richtlijn vragenlijst ledenpanel. Daarnaast houdt het Rode Nest regelmatig workshops over het inzetten van een ledenpanel en kan het besturen nader adviseren.

Tevens verzorgt het Rode Nest ook de technische verwerking van het ledenpanel: het maken van de vragenlijst in de online tool voor het ledenpanel op basis van de aangeleverde vragenlijst van de voorbereidingsgroep. Ook worden de e-mailadressen geïmporteerd en de uitnodigings- en bedankmail met de aangeleverde tekst gemaakt. Vervolgens wordt na een test het ledenpanel door het Rode Nest gelanceerd.

Na het sluiten van het ledenpanel zal het Rode Nest ook de uitkomsten van het ledenpanel aanleveren met prachtige rapportages met grafieken e.d. en een PowerPoint presentatie voor de fysieke ledenbijeenkomst.

Kosten
Voor het houden van een ledenpanel worden geen kosten in rekening gebracht. Het Rode Nest maakt gebruik van het abonnement dat het partijbureau heeft op de online tool dat hiervoor ingezet wordt. Ook de online begeleiding vanuit Het Rode Nest is zonder kosten.

Tot slot
Wil je starten met het lokaal inzetten van een ledenpanel of heb je nog vragen hierover dan kun je contact opnemen met het Rode Nest door een mail te sturen. Klik hier.

Wij hopen dat het storm loopt met de aanvragen, want het is een doeltreffende middel om leden meer te betrekken bij de koers van de partij op lokaal niveau!

Namens Het Rode Nest,
Hans Aertsen

Eén gedachte over & ldquo; Ledenpanel om lokale ledendemocratie te bevorderen & rdquo;

Laat een antwoord achter