Raadslid Jan Hopstaken organiseert ledenpanel over duurzaamheid

Doel is om de leden te raadplegen en hun kennis over duurzaamheid te vergroten

 De afdeling regio Eindhoven is bezig  het tweede ledenpanel te lanceren. Het eerste ging over mobiliteit, deze gaat over duurzaamheid. Toevallig zijn dit de ook de onderwerpen die PvdA- gemeenteraadslid en coördinator Ledenpanels van de afdeling, Jan Hopstaken, in portefeuille heeft. Het zijn beide belangrijke onderwerpen in deze regio en Jan kijkt dan ook reikhalzend uit naar de uitkomsten van dit ledenpanel, dat inmiddels is gelanceerd. In een volgend nummer van de nieuwsbrief meer over de resultaten ervan.

 

Alle 30 regio’s in Nederland moeten zelf 2 terrawatt energie opwekken

 Na panel over duurzaamheid wil Eindhoven ook de mening van de leden over wonen en zorg

De afdeling Regio Eindhoven bestaat uit de plaatsen Beste, Eindhoven, Nuenen, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre en telt ongeveer 550 leden. Na het houden van het ledenpanel over mobiliteit bleek dat de mening van de leden in grote lijnen overeenkwam met de mening van de fractie. Dat gaf Jan Hopstaken de moed en het vertrouwen om een ledenpanel over duurzaamheid te houden. Jan, 35 jaar, samenwonend, twee jonge kinderen, leraar maatschappijleer op een HAVO/VWO school in Eindhoven vond de oproep van het Rode Nest voor een ledenpanel wel wat, zeker vanuit het perspectief van een raadslid. De Partij van de Arbeid in Eindhoven heeft 6 van de 45 zetels in de gemeenteraad en zit in een college met VVD, CDA en GL. Jan werkt het beste samen met GroenLinks, maar kan voor kwesties uit “het midden”, zoals het betaalbaar houden van parkeren, ook goed met de VVD samenwerken.

Het lijkt erop dat de meeste mensen weinig weten over de onderwerpen mobiliteit en duurzaamheid, in het algemeen is er weinig kennis. Wat is het beeld dat de leden van duurzaamheid hebben, is een vraag die hij graag beantwoord zag. Wat betekent het voor het dagelijkse leven? Dat beeld beperkt zich min of meer tot elektrisch rijden, afval scheiden en het opzetten van een circulaire economie. Vooral over de circulaire economie bestaan veel verschillende opvattingen.

Het Rijk heeft door middel van de Regionale Energie Strategie (RES) de opdracht gegeven aan alle dertig  regio’s die in Nederland zijn ingesteld, waaronder de regio Eindhoven, om zelf 2 terra watt energie op te wekken. Jan vindt dat het een prettig idee om, als je zo’n veelomvattende opdracht krijgt, eerst je leden te raadplegen. Met de mening van je achterban sta je sterker in zo’n proces. Het is zeer veelomvattend maar het begint met kleine dingen. Van een expert hoorde Jan dat  je al veel energie kunt besparen door spaarlampen te vervangen door Ledlampen, een zogenaamde slimme stekker aan te schaffen tegen “sluimergebruik” van apparatuur die altijd op een sluimerstand staan zoals tv’s en computers, maar ook door folie achter radiatoren te plakken.

Jan wil graag input van de leden voor de RES. Hij wil weten of de achterban zonneparken wil op weilanden of zonnepanelen op daken. Dat soort dingen. Bovendien wil hij de leden meer invloed geven op het regionale beleid en hun betrokkenheid vergroten en ledenpanels zijn daarvoor een zeer geschikt instrument.

Jan is min of meer tegen wil en dank de coördinator ledenpanels geworden. Hij is een half jaar bezig geweest met het opstellen van de vragenlijst; het is een hobbelig en stroperig proces dat enorm veel tijd kost. Als leraar aan een middelbare school en vader van twee jonge kinderen heeft hij nu eenmaal  niet altijd veel vrije tijd.

Het werkgroepje, bestaande uit collega raadsleden, dat de ledenpanels moet begeleiden is enthousiast begonnen, maar dat enthousiasme is langzaamaan minder geworden. Het duurt te lang en daar moet verandering in komen. Jan zag graag dat de andere werkgroep leden zich gaan bezig houden met initiatieven voor andere ledenpanels, zoals over wonen en zorg. Ook dat zijn actuele onderwerpen waarover de achterban geraadpleegd moet worden, omdat bij de achterban juist over die onderwerpen veel kennis zit.

De panels kunnen elkaar gedeeltelijk overlappen. Als de uitslag van het panel over duurzaamheid in november bekend is en met de afdeling over deze uitkomsten kan worden gesproken, kan meteen worden aangekondigd dat in januari met het volgende panel wordt begonnen. Jan wil graag dat in de regio Eindhoven een pré-gemeenteraadsverkiezingspanel wordt gehouden, zoals dat ook in Zaanstad is gebeurd. Dan kan de afdeling de mening van de leden meenemen in het volgende verkiezingsprogramma en eventueel ook bij het opstellen van een nieuw coalitieprogramma. De leden kunnen zelfs aangeven met welke partijen het liefst wordt samengewerkt en met welke liever niet. Zo komt ledendemocratie van onderop weer een stapje dichterbij.

Margreet Elings

Laat een antwoord achter