Ledendemocratie van onderop gaat in de partij een nieuwe fase in

Portret van de nieuwe medewerker Ledendemocratie Nanette Hogervorst

Nanette Hogervorst (36 j) werkt vanaf 17 augustus j.l. als medewerker Ledendemocratie op het partijbureau. Het Partijbestuur heeft het advies van de Werkgroep Ledendemocratie (waarvan het Rode Nest deel uitmaakt), om voor het bevorderen van ledendemocratie binnen de partij een parttime medewerker te benoemen, overgenomen en Nanette is daarvan het resultaat. Nanette is al vijftien jaar lid van de PvdA  en was hiervoor actief binnen de Jonge Socialisten in Haarlem, waar ze vandaan komt.

Het doel is het verbeteren van de interne democratie

Er moet meer naar de ideeën van de leden over ledendemocratie van onderop worden geluisterd

Het Rode Nest is heel blij met de benoeming van Nanette. Zonder hulp van het Partijbestuur staat het Rode Nest er alleen voor bij het verbeteren van de interne democratie binnen de partij. Door het wijzigen van het systeem van inspraak, het zoeken naar het juiste digitale systeem voor het indienen van moties (de slecht functionerende LedenKamer en het Stemlokaal) is de communicatie van de leden onderling verslechterd. Dankzij de benoeming van een medewerker Ledendemocratie kan begonnen worden aan het opnieuw opbouwen van deze belangrijke zaak in de partij, waardoor de leden niet alleen meer en beter met elkaar kunnen communiceren maar ook meer inspraak moeten krijgen in de beleidslijn van de partij. Mensen zijn daarvoor lid geworden.

Nanette heeft eerst een HBO opleiding Communicatie afgerond en later aan de Radboud Universiteit International Business Communications gestudeerd. Toen ze aan deze laatste studie begon vond ze dat die beter bij haar inmiddels internationale ervaringen paste dan alleen communicatie. Tussen en tijdens deze studies, soms in vakantietijd, heeft ze veel gereisd, maar vooral voor humanitaire projecten gewerkt. Direct na haar HBO-studie Communicatie in 2007, heeft ze vijf maanden in een HIV-kliniek in Zuid Afrika gewerkt, ongeveer 300 kilometer ten noorden van Johannesburg. De bevolking daar had nauwelijks toegang tot hiv-medicijnen. Bovendien was er veel bijgeloof en was er vaak meer vertrouwen in lokale medicijnen dan in die uit het westen. Nanette woonde op het terrein van de kliniek. Ofschoon er voortdurend mensen overleden en er zich andere verdrietige zaken voordeden, was de sfeer er toch prettig, herinnert Nanette zich. Er overleden baby’s en er waren wekelijks wel begrafenissen, maar de kliniek bracht ook hoop. Mensen kregen hun medicijnen  en sterkten weer aan.

Amnesty International

Daarna heeft Nanette twee maanden bij Amnesty International in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, gewerkt. Ze verleende er diverse hand en spandiensten op kantoor, maar deed ook mee aan acties en aan de campagne op straat. Nanette is van origine Filipijnse. Ze voelde zich goed thuis in Manilla en vond het ook fijn om weer in een grote stad te werken.

Terug in Nederland is ze als vrijwilliger bij Amnesty International gaan werken. Ze werd landenspecialist en coördinator voor de Filipijnen en had het gevoel dat ze echt iets kon bijdragen op dat gebied. Ze werkte ook mee aan de Amnesty campagne rondom excuses aan de zogenaamde “troostmeisjes” uit de tijd van de Jappenkampen. Nanette’s ouders zijn  Nederlands; ze hebben in de Filipijnen gewerkt ten tijde van Marcos. Daarna kwamen presidenten aan de macht  als Corazon Aquino en later Benigno Aquino III. Onder hen was de bevolking hoopvol gestemd. Momenteel is van die hoop niet veel overgebleven. De huidige president, Rodrigo Duterte, manifesteert zich als een dictator die niets met democratie op heeft. Met de contacten die Nanette nog in de Filippijnen heeft, weet ze te vertellen dat hoogopgeleide jongeren  op Duterte hebben gestemd mede vanwege zijn harde drugsbeleid. Ofschoon ze niet meer voor Amnesty International werkt doet Nanette op de Dag van de Mensenrechten, op 10 december, nog altijd mee aan de schrijfmarathon.

India

Tijdens haar studie aan de Radboud Universiteit is Nanette gedurende de zomervakantie een maand naar het stadje Puducherry in India geweest. Dit was voor het Explore project, een initiatief voor jongeren vanuit Buitenlandse Zaken. Ze heeft toen veldonderzoek gedaan naar de verschillende perspectieven van stakeholder in Puducherry rondom een nieuw te implementeren wet  in India, de ’Act  Against Violence for Women’.  Dit was in opdracht van een NGO in Puducherry die zich inzet voor vrouwenrechten. Ze deden dit door vrouwen op te vangen die hun huwelijk waren ontvlucht vanwege huiselijk geweld. Ze was buitengewoon geschokt toen ze merkte dat deze vrouwen altijd in eerste instantie terug werden gestuurd naar hun man, met de boodschap om eerst zelf te proberen de problemen op te lossen. Iets wat deze vrouwen natuurlijk niet hielp.

Het jaar daarop kon ze als stagiaire aan de slag bij Air France/KLM. Ze heeft daar 8 maanden voor de internationale tak van de luchtvaartmaatschappij gewerkt.

Direct na haar studie, in juni 2012, heeft ze zeven en een half jaar voor ING gewerkt. Ze werkte voor de ING Groep, ING Nederland en ING België. Bij de ING Groep was ze vanuit corporate  communicatie onder meer betrokken bij de kwartaalresultaten, de jaarverslagen en de Algemene Vergadering Aandeelhouders. Bij deze werkzaamheden heeft Nanette zich altijd ingezet voor duurzaamheid. Denk aan de publicatie van het eerste geïntegreerde  jaarverslag van ING, waarbij ook naar de niet-financiële resultaten gekeken moest worden. Daarnaast heeft ze voor de duurzaamheidsafdeling in Brussel gewerkt, de ING Groenbank en Impact Finance. Haar laatste opdracht was de communicatie rondom de nieuwe “diversiteit en inclusie” strategie. In 2019 is ze gestopt met haar werk voor de ING.

Eigen bedrijf

Nanette heeft toen een eigen bedrijf opgezet voor het uitbrengen van een Sustainable Fashion Gift Card. Deze is via haar eigen website en via een aantal fysieke verkooppunten te verkrijgen. Je kunt de kaart online en offline verzilveren  bij kledingmerken, winkels, kledingbibliotheken en workshops. De Gift Card is momenteel genomineerd voor de ASN Wereldprijs. Daarnaast deed ze afgelopen jaar  freelance communicatieopdrachten voor bedrijven in de textiel- en confectie-industrie en schreef ze voor duurzaamheid.nl.

Door de Coronacrisis besloot ze op zoek te gaan naar een parttime baan en is ze aangenomen als project medewerker Ledendemocratie voor de Partij van de Arbeid. Ze is ook lid geworden van de werkgroep Ledendemocratie. Voorlopig heeft ze een contract voor één jaar. In die tijd hoopt ze de afdelingen, gewesten en netwerken te betrekken bij de nieuwe ontwikkeling van ledendemocratie in de partij. Ze hoopt vooral dat het als belangrijk wordt gezien, want zelf vindt ze ledendemocratie de basis van de partij. Tot dusver heeft ze alleen maar medewerking ondervonden. Ze vindt dat er veel meer gebruik gemaakt zou moeten worden van de ideeën van de leden. Er zijn al zoveel rapporten over geschreven en werkgroepen voor opgericht. Het is nu tijd voor actie!

Margreet Elings

 

Eén gedachte over & ldquo; Ledendemocratie van onderop gaat in de partij een nieuwe fase in & rdquo;

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>