Ter introductie: Ed Bausch

Met ingang van het nieuwe jaar is Ed Bausch de redactie van het Rode Nest komen versterken. We kunnen sowieso wel versterking gebruiken, maar het komt nu wel heel goed uit, nu Geert Eggink, vanwege persoonlijke omstandigheden (geen ziekte) er tot Pasen even tussenuit is gegaan. Hier een introductie van ons nieuwe redactielid.

Waarom spreekt het Rode Nest spreekt mij aan?
Ed Bausch wil partij scherp houden in het hart van de partij maar evengoed een beetje aan de zijlijn

In het hart van de partij en evengoed een beetje vrij en vanuit de zijlijn proberen bij te dragen aan scherp blijven. In het moment van nu is naar mijn gevoel de terugkeer noodzakelijk naar de waarden die actueel zijn als altijd, of nu misschien wel meer dan ooit. Die waarden moeten goed bediscussieerd kunnen worden door de leden, vanuit hun grote betrokkenheid en zorgen. En daar heeft het Rode Nest zich op het goede moment voor gemeld. Er waren naar mijn idee terechte zorgen over de koers. En het functioneren van de vereniging vertoonde hiaten. De initiatiefnemers van het Rode Nest hebben ook een mooi instrument ontwikkeld om gedachtevorming van onderop mogelijk en actueel te maken: het ledenpanel. Een methode om alle leden te bereiken en om gevoelens en gedachten van leden woorden en beelden te geven.

Sinds 2008 woon ik in Bergen, na dertig jaar Leeuwarden, waar ik onder meer werkte als theaterdirecteur en omroep-eindredacteur. Afkomstig ben ik uit Vlaardingen, (1952).

Na twee periodes in het gewestelijk bestuur Noord-Holland, is deelgenoot zijn van de redactie van het Rode Nest een mooie stap. Nu de verheffing wel voor een groot deel is bereikt (waakzaamheid blijft geboden!) is voor mij de sociaal-democratie het middel om tot veel meer eerlijkheid en integriteit in de samenleving te komen en tot beleid dat niet beschadigend is voor wie of wat kwetsbaar is. Veel Nederlanders zijn gewoon kwetsbaar, natuur is gewoon kwetsbaar. Daarnaast: op zich is het prima dat je als regering meer dan voorheen vraagt aan de inwoners: “kunnen jullie zelf de oplossing bedenken?” Maar daar is terecht een grens aan. In mijn ogen zijn het vooral de kwetsbare inwoners die meer bescherming en meer zekerheden mogen krijgen. In dat opzicht was ik blij met het Volkskrant-interview met Lodewijk Asscher, waarin hij de campagne ‘zeker zijn van’ uiteindelijk heeft geduid als een campagne om meer zekerheid te willen bieden aan de kwetsbaren. Ik vond die bijsturing ook hoog tijd, want voor mij was tot dan toe dat ‘zeker zijn’ wel erg dun. Een fikse bovenlaag heeft de zekerheden erg makkelijk binnen bereik. Naar mijn smaak veel en veel te makkelijk.

Ik hoop dat het Rode Nest, middels de stem van zoveel mogelijk leden, kan bijdragen aan een duidelijk sociaal en ethisch gerichte agenda, veel meer dan nu. Economie is er toch wel, iedere dag maken de mensen economie. Onze partij mag wat mij betreft de kaders daarvoor wel enorm aanscherpen.

Ed Bausch

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>