Al na een jaar blijkt: Het inzetten van ledenpanels lokaal is een succes!

Het Rode NestDe werkconferentie over ledenpanels die het Rode Nest vorig jaar september organiseerde, heeft voor alle destijds deelnemende afdelingen tot activiteiten op het gebied van ledendemocratie geleid. In alle afdelingen zijn ledenpanels gehouden of in voorbereiding. Van zo’n  succes hadden de leden van het Rode Nest niet durven dromen toen zijn begonnen met de introductie van het ledenpanel. Hopelijk leidt de werkconferentie van 13 april tot een even grote spin-off.

Aantal ledenpanels al na een jaar flink toegenomen

In de nieuwsbrieven van het Rode Nest doen we steeds verslag van de afdelingen en gewesten die lokaal ledenpanels inzetten om de leden te betrekken.

In september 2018 heeft het Rode Nest een werkconferentie over het inzetten van de ledendemocratie lokaal gehouden. Alle deelnemers raakten geïnspireerd om ook in hun afdeling of gewest het ledenpanel als instrument om de ledendemocratie van onderop te gaan inzetten. Veel besturen van afdelingen en gewesten zijn nu bezig om dit verder vorm en inhoud te geven. Het Rode Nest biedt daarbij volop ondersteuning.

Inmiddels heeft dit al geresulteerd in de volgende ledenpanels:

  • Afdelingen Amsterdam-West en Amsterdam-Zuid: over bouwwoede
  • Afdelingen Zaanstreek (Oostzaan, Wormerland en Zaanstad), Landsmeer en Beemster: over woningnood
  • Afdeling Nissewaard: over hoe leden betrokken willen worden bij de afdeling
  • Afdeling Voorne: over de gemeentelijke fusie.

Andere afdelingen zijn al ver gevorderd met hun plannen.

Wij vragen aan besturen die een ledenpanel hebben ingezet hun ervaringen daarmee op papier te zetten en die te delen met de andere leden via onze nieuwsbrief.

Voor wie de werkconferentie van afgelopen september heeft gemist: het Rode Nest organiseert op zaterdag 13 april 2019 in het regiokantoor van PvdA Zwolle een nieuwe werkconferentie Ledendemocratie van onderop. In het volgende nummer van de nieuwsbrief maken we alle details verder bekend, maar reserveer alvast deze datum in je agenda! Voorinschrijving hiervoor kan via secretaris@rodenest.nl.

Door het succes hebben we ook leden nodig die ons willen helpen bij de technische uitvoering van het ledenpanel. Daarvoor organiseren we op 2 maart a.s. in Amsterdam een zgn. techniekklasje. Wie mee wil en kán doen kan zich aanmelden bij secretaris@rodenest.nl. Zie ook het artikel “Meer handen nodig aan de techniek voor de ledenpanels”.

Het succes van de ledenpanels bevestigt de koers van het Rode Nest: het versterken van ledendemocratie van onderop via ledenpanels en het daarover berichten in de nieuwsbrief en op de website van het Rode Nest. De resultaten van de ledenpanels kunnen de betrokkenheid van de partijleden vergroten en zijn een goed instrument om de  langere termijn koers van met name de afdelings- en gemeentevraagstukken te versterken.

Hans Aertsen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>