Blijf thuis!

Adviezen om veilig thuis te werken

Blijf thuis en was je handen is toch wel het meest gelezen devies dezer dagen. Toch gaan (vaak) werken, het verkrijgen van de eerste levensbehoeften en je sociale leven (on-)gewoon door. Zaken als computers, telefoons, tabletten en tv’s kunnen daar dienstig in zijn. Maar wat als je leest of hoort dat er ook daar gevaren aan verbonden zijn? Wat doe je dan?

Coronavirus is niet de enige bedreiging

Wat doe je met gevaren op het digitale vlak?

Ja, wat doe je dan? Net zoals met het nieuwe coronavirus in essentie twee zaken. Snappen welke bedreigingen waar vandaan komen én goede beschermingsmaatregelen nemen.

Bedreigingen komen van veel kanten. Via de e-mail, via het bezoeken van gevaarlijke websites, rechtstreeks via het internet naar uw netwerk of computer en zelfs via de post. Een aantal veel voorkomende vormen zijn: malware, virussen, e-mail bijlagen, web pagina’s, pop-ups, directe berichten (instant messages), SMS en social engineering (u voor het lapje houden).

Gebruik maken van angst, nalatigheid, onwetendheid en hebberigheid zijn ‘beproefde’ methoden om de gemiddelde gebruiker aan te vallen.
Bijvoorbeeld: U krijgt via de post het bericht dat u een prijs heeft gewonnen. Op de bijgevoegde USB-stick staan de adressen waar u de prijs kunt afhalen. Als u die USB-stick gebruikt, wordt u aangevallen.
U krijgt een e-mailbericht van de ‘belastingdienst’ dat u nog één dag heeft om te betalen. Anders staat morgen de deurwaarder op uw stoep. Maar de getruukte koppeling (link) die u aan moet klikken om dit onheil af te wenden, leidt u naar een website die u meteen aanvalt. Heeft u het beeld?

Nu zijn de goede, matige en zelfs slecht bedoelde adviezen niet van de lucht. Ja, ook slecht bedoelde adviezen. Bijvoorbeeld om u te verleiden bepaalde zaken te kopen of zelfs om u gevaarlijke nepproducten aan te smeren die u juist aanvallen.

Ja wat doe je dan? Wat moet je echt doen en waar vind je de betere adviezen?

Wat moet je echt doen?

Sommige zaken zijn eenvoudig, maar gebeuren echt nog te weinig:

1. Backup
Maak een backup op een ander opslagapparaat en berg dat veilig op. Een losse harde schrijf, een grote USB-stick, in de Cloud, misschien zelfs op uw eigen NAS, alles is beter dan niets.

2. Updaten
Zorg er voor dat uw Windows, Linux, macOS, Android, iOS, freeBSD, enz. is ge-update. Vaak kan en gebeurt dat automatisch, maar controleer het en doe het in ieder geval.

Gelijk een kleine tip tussendoor: Als u binnenkort een mobiele telefoon met Android erop gaat kopen, overweeg dan er één met ‘Android One’ te kopen. Dan zijn wat zaken beter geregeld. Een lijstje met deze telefoons vindt u hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Android_One

3. Beveiligingssoftware
Helaas, de meest gebruikte apparatuur en software bieden standaard onvoldoende veiligheid. Een beveiligingspakket en beveiligingssoftware gebruiken is daarom niet onverstandig. Er zijn vele, goede en slechte, dure en goedkope, oplossingen. De meningen daarover zijn sterk verdeeld. Voor Windows zou u ‘AVIRA Antivirus Pro’ of Bitdefender in overweging kunnen nemen en voor Android Trend Micro Mobile Security of Bitdefender Antivirus Free.

4. Kennis
Omdat u dit artikel leest bent u al op de goede weg.

De betere adviezen

Nee, ik ga u hier niet bedelven onder goede adviezen. Ik ken u niet goed genoeg, weet niet welke apparatuur en software u gebruikt en ik weet zeker niet hoeveel interesse of tijd u heeft.

Wat ik wel ga doen is u verwijzen naar een klein aantal websites die goede adviezen geven. Deze websites zijn bekend uit de veiligheid, privacy of Open Source gemeenschap. U kunt daarvan gebruiken wat u wilt.

Ook is het goed om wat over de middelen te zeggen. Middelen zijn daarom zo belangrijk daar we deze dagen worden overspoeld met waarschuwingen over het gebruik van foute en gevaarlijke middelen. Waarschuwingen om de video-app Zoom niet te gebruiken, voor die ernstige fout in Windows, corona-malware; genoeg om u zorgen te maken. Gelukkig is er ook software die als beter en vooral veiliger bekend staat en die de privacy wel respecteert.

Een klein aantal voorbeelden van interessante software en diensten zal ik dan ook noemen. Bestaat er interesse in software of diensten voor andere toepassingen vraag dat dan, door een reactie op dit artikel te geven of door een e-mail naar het Rode Nest te sturen.

Websites met adviezen

Veilig internetten? Veilig Internetten https://veiliginternetten.nl/ geeft u een goede introductie.

Uw privacy en veiligheid? Bits of Freedom https://www.bitsoffreedom.nl/ strijdt al meer dan twintig jaar voor onze privacy. Hun toolbox met tips vindt u via: https://toolbox.bitsoffreedom.nl/

Betere software en diensten? Ethical.net https://ethical.net/ is een gemeenschappelijk gebruikersplatform voor het ontdekken en delen van alternatieve en vooral ethisch juiste producten en diensten. U vindt daar rijkelijk voorbeelden van interessante software en diensten.

De middelen

Producten of diensten aanbevelen is altijd moeilijk. Er spelen immers (te) veel commerciële belangen, onzin verhalen en sterke persoonlijke meningen. Daarom worden er hieronder alleen enkele kosteloze en gerenommeerde Open Source producten en diensten genoemd die het waard zijn om er eens kennis van te nemen.

Browser: Firefox. Website: https://www.mozilla.org/nl/firefox/ of https://www.mozilla.org/en-US/firefox/

Chatten: Signal. Website: https://signal.org/

Office: LibreOffice. Website: https://www.libreoffice.org/ of https://nl.libreoffice.org/

Video-vergaderen: Jitsi. Website: https://jitsi.org/

Video-vergaderen is een heel verhaal. Zo is bijvoorbeeld het populaire product Zoom meermaals gecompromitteerd geraakt. Zoom wordt dan ook regelmatig afgeraden of zelfs verboden.
Een achtergrondartikel van Bits of Freedom daarover is te vinden via: https://www.bitsoffreedom.nl/2020/03/26/tool-nodig-om-te-videobellen-probeer-jitsi/
Veiligheid en privacy luisteren nauw. Echter, weinigen kunnen hun eigen dienst met eigen apparatuur en software optuigen. Hier een lijstje met Nederlandse initiatieven: https://vc4all.nl/

Grote bestanden verzenden: Firefox Send. Website: https://send.firefox.com/

Audio of video: VLC media player. Website: https://www.videolan.org/vlc/index.html

Video opname en uitzenden: OBS Studio. Website: https://obsproject.com/

In- en uitpakken gecomprimeerde bestanden: 7Zip. Website: https://www.7-zip.org/

Schoonmaken: Bleachbit. Website: https://www.bleachbit.org/

Vrij tekenen: Krita. Website: https://krita.org/

Tenslotte

Bovenstaand verhaal is bedoeld om u op weg te helpen en u wat ideeën te geven om wat veiliger met internet en computers te werken. Zijn er specifieke interesses, vragen of aanvullingen stuur dan een reactie op dit artikel of stuur een bericht per e-mail naar het Rode Nest.

Dick Kalkman

Laat een antwoord achter