Congres juni 2018: “Waarheen leidt de weg die we moeten gaan?…”

Het was vorig jaar al door de nieuwe voorzitter, Nelleke Vedelaar,  aangekondigd: “congressen van de PvdA gaan er vanaf nu anders uitzien”. En inderdaad, het was een heel ander congres dan het voorgaande. Dat vindt Peter de Jong, actief lid van het Rode Nest, oud afdelingsvoorzitter en oud partijbestuurslid, die dit verslag van het congres voor ons schreef.

Congres 2018: Verbetering Ledendemocratie nog geen onderdeel van nieuwe koers partij

Het was vorig jaar al aangekondigd door onze nieuw gekozen voorzitter Nelleke Vedelaar: “onze congressen gaan er vanaf nu heel anders uitzien”. En inderdaad; voor het eerst sinds mensenheugenis weer eens in Amsterdam en ook nog op een hele leuke locatie, geen motie circus meer, frisse discussies in subgroepen, Club Rood prominent in het programma en veel enthousiaste (jonge) leden in de schijnwerpers. Leuk moest het zijn want we schijnen nog steeds last te hebben van het imago van een saaie chagrijnige en humorloze club.

En gezellig was het. Congressen hebben voor partijtijgers zoals ik altijd een hoog reünie gehalte. Gelachen hebben we ook, maar dat doe ik al zo lang ik bij de PvdA rondloop en dat was dus niet nieuw. Was het dan allemaal vrolijkheid en moedig voorwaarts?

Nee, er valt namelijk ook wel wat af te dingen op de nieuwe aanpak. Dat de kraampjes met PvdA prullaria verdwenen zijn, daar lig ik niet wakker van. Wel problematisch vind ik dat we er met elkaar nog niet in slagen om, behalve het stroomlijnen van het proces rondom het congres, nu echt meters te maken met de verbetering van de ledendemocratie. Nieuw gekozen partijbestuur: grijp uw kansen, het Rode Nest staat ter beschikking!

Ook geen beste beurt was het ontbreken van regie op de koers van de partij. Lodewijk Asscher heeft, samen met de fractie, de laatste maanden een nieuwe koers uitgezet op diverse terreinen, bijvoorbeeld op (flex)werk & inkomen, pensioenen en AOW en nu ook op het migratie vraagstuk. Het is meer dan een gemiste kans om een nieuwe koers of een gewijzigd standpunt niet met de eigen leden te delen en te bespreken op het congres, ondanks vernieuwingen nog altijd het hoogste orgaan binnen onze mooie partij.

Peter de Jong, actief lid van het Rode Nest.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>