“De partij is zoveel breder dan de Tweede Kamer fractie”

Haarlemmer Bas Sepers is sinds vorig voorjaar vice-voorzitter van het bestuur van het PvdA-gewest Noord-Holland en als zodanig ook deelnemer aan de landelijke Verenigingsraad. Daarin komen zo’n zes keer per jaar vertegenwoordigers van de gewestelijke besturen, van de grote afdelingsbesturen en van afdelingssamenwerkingsverbanden bijeen. De Verenigingsraad heeft een statutaire positie als adviseur van het Partijbestuur. Een interview met Bas Sepers over ledendemocratie en de Verenigingsraad.

De Verenigingsraad van de PvdA heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. Men wil vooral een andere relatie met het partijbestuur om de partij en de vereniging weer in beweging te krijgen. Vanuit de Raad kwamen, na de enorme verkiezingsnederlaag voor de Tweede Kamerverkiezingen, veel verzoeken voor een andere relatie met het Partijbestuur en over het meer in beweging krijgen van de vereniging en de leden overal in het land. Sinds gewestelijk voorzitter Rian van Dam tot burgemeester is benoemd van Hollands Kroon zijn de taken van vicevoorzitter Bas Sepers tijdelijk uitgebreid.

Nadruk op vereniging
“Ik viel met mijn neus in de boter”, zegt Bas, “want de Verenigingsraad was na alle commotie rond de Tweede Kamer verkiezingen al aan de slag met een andere structuur voor zichzelf en in de relatie met het partijbureau. Dit om wat meer de vinger aan de pols te hebben aangaande het wel en wee van de partij”. Inmiddels is er een agendacommissie, zodat de raad ook zelf beter en actueler kan agenderen. En er zijn diverse commissies. Die maken dat deelnemen aan de raad dynamischer en minder vrijblijvend is. Maar die samenwerking van leden levert ook veel op. “Want ga maar na: in de raad komt heel wat kennis en ervaring uit het hele land samen. Natuurlijk is het beeld in de uithoeken van het land anders dan in de steden van de Randstad. Dat is ook goed om te horen, we kunnen veel van elkaar opsteken. En vooral kan het partijbureau er veel aan hebben”. Er zijn commissies voor de financiën van de partij, over ict en ledendemocratie. “Ik heb daarnaast sterk gepleit voor meer aandacht voor de strategie van de partij als vereniging. Want het is echt van het allergrootste belang dat de Verenigingsraad, met alle kennis uit het hele land in zich verenigd, juist dááraan kan bijdragen en daar ook echt invloed op heeft. De PvdA bestaat niet alleen uit onze fractie in de Tweede Kamer”.

Ledenpanels moeten de structuur worden
Ledendemocratie van onderop: voor Bas Sepers is dat heel vanzelfsprekend en blijvend broodnodig op de weg terug naar sociaaldemocratische invloed in Gemeenteraden, Provinciale Staten en de Kamers“. Dus ook méér invloed op kandidatenlijsten en op de keuze van bestuursleden. Iedereen moet ten alle tijde real time on line kunnen meestemmen”. Voor Bas is dat allemaal net zo belangrijk als de vraag of het beginselprogramma van de partij actualisering behoeft.
De ledenpanels van het gewest Noord-Holland zijn een groot succes geworden. “Ze vergroten de betrokkenheid van de leden enorm”. Bas maakt zich dan ook sterk om ze van pilots tot structuur te maken. “En daar is dan het Rode Nest hard bij nodig”. De commissie waar Bas deel van uitmaakt komt in juni, als eerste van de Verenigingsraadscommissies, met een advies voor het partijbestuur, over de ledendemocratie van onderop. “Dat is een mooie test, waar we met spanning naar uitkijken”. In een volgende Rode Nest-nieuwsbrief laten we weten hoe het is uitgepakt.

Ed Bausch

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>