Deelnemers Werkconferentie Het Rode Nest zijn enthousiast over de mogelijkheden van het ledenpanel

Het Rode NestHoe kun je ledendemocratie bij jouw afdeling of gewest inzetten om de leden meer te betrekken en te waarderen?”. Dat was het thema van de werkconferentie die het Rode Nest op zaterdag 29 september 2018 in het Comeniuslyceum in Amsterdam organiseerde. De opzet was om besturen van afdelingen en gewesten meer zicht te laten krijgen op wat er allemaal komt kijken bij ledendemocratie van onderop.

Blijkbaar is de tijd rijp voor ledendemocratie van onderop

Al bij het begin van de werkconferentie bleek dat bestuursleden van afdelingen en gewesten momenteel de noodzaak inzien om hun leden veel meer en beter te betrekken bij de lijn die de partij op lokaal of gewestelijk niveau wil ontwikkelen. Langzaamaan wordt ingezien dat het top-down ontwikkelen van beleid niet meer in de huidige tijd past.

Ook daarom was er een goede opkomst op deze werkconferentie en waren de deelnemers zo geïnteresseerd.

 

Niet alleen heeft het Rode Nest nadere informatie over deze werkwijze en bestuursstijl gegeven en voorbeelden daarvan uit de praktijk. Ook zijn de deelnemers praktisch aan de slag gegaan om dat te ervaren. In discussie met elkaar kregen de deelnemers het doel en de uitwerking nog scherper in beeld. Het Rode Nest heeft ook nadere toelichting gegeven over de ondersteuning die het Rode Nest aan besturen van afdelingen en gewesten kan bieden bij het inzetten van ledendemocratie lokaal.

We kunnen terugzien op een geslaagde bijeenkomst die erg informatief en enthousiasmerend was zoals uit de reacties bleek. En dat is precies wat ons vanuit het Rode Nest voor ogen stond. Van verschillende deelnemers hebben we al een reactie ontvangen, die we in de nieuwsbrief  en op de website publiceren.

Uiteraard zijn we als Rode Nest benieuwd naar het vervolg. We hopen dat het enthousiasme van de deelnemers de komende tijd omgezet kan worden in concrete stappen naar ledendemocratie van onderop in de eigen afdeling of gewest.

Niet onvermeld mag blijven dat het Rode Nest deze werkconferentie kon organiseren dankzij een bijdrage vanuit het Activiteitenfonds van de PvdA. Daardoor was de deelname gratis.

Heb je deze werkconferentie gemist? Geen nood: in 2019 zal het Rode Nest nogmaals deze werkconferentie organiseren. Houd onze nieuwsbrief in de gaten!

Hans Aertsen

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>