“Gastheer” Doetinchem enthousiast over tool Ledenpanel

Werkconferentie in het Rode Kafé was goed bezocht
Het Rode NestZaterdag 28 september kwamen ongeveer 30 PvdA leden uit de regio en ver daarbuiten bijeen in het Rode Kafé te Doetinchem voor een werkconferentie over “ledendemocratie van onderop”. Deze was georganiseerd door de “Het Rode Nest”, een onafhankelijke denk- en ontwikkeltank van PvdA leden uit diverse afdelingen.

Als actief PvdA lid van de afdeling Doetinchem was ik hierbij aanwezig. Centraal stond de vraag: hoe betrekken we meer leden bij de vereniging, bij besluitvorming in de afdeling/fractie/gewest en bij de landelijke politiek. De politieke ledenraad en het congres bieden vaak onvoldoende mogelijkheden voor inhoudelijke politieke discussie. Ook worden deze discussies meestal rondom de verkiezingen georganiseerd (verkiezingsprogramma en kandidatenlijst). Met name de laatste jaren zijn er veel leden in onze afdeling die hun interesse voor de partij en haar activiteiten hebben verloren.

De avond voorafgaand aan deze werkconferentie was er in het Rode Kafé een bijeenkomst met Agnes Jongerius, waarvoor ruim 3000 leden waren uitgenodigd. Ook de regionale media hadden aandacht geschonken aan deze bijeenkomst. Toch kwamen er slechts 14 leden opdagen. Ledenvergaderingen worden slecht bezocht en ook voor tussentijdse campagneactiviteiten (in het kader van de permanente campagne) zijn maar weinig leden actief te krijgen.

Doel is leden beter betrekken

De leden van het Rode Nest vertelden over de mogelijkheden van een digitaal ledenpanel. Dit is een tool om leden vragen te stellen over zaken die hen bezighouden. Het kan gaan over zaken binnen de gemeente, de afdeling, regio of zaken die landelijk spelen. De vragen moeten aan bepaalde criteria voldoen (objectief, eenduidig, goed te beantwoorden en specifiek). Ook moet er achteraf altijd een terugkoppeling plaatsvinden van de uitkomsten, liefst tijdens een ledenvergadering. Dat biedt mogelijkheden om de uitkomsten serieus te bespreken en er mee aan de slag te gaan. Leden voelen zich dan ook bij de uitslag van het ledenpanel betrokken en zijn eerder bereid aan volgende ledenpanels mee te doen.

Leden van het Rode Nest helpen de afdeling bij het opzetten, uitvoeren en het verwerken van een ledenpanel. Zelf vond ik het een zeer interessante dag en denk dat we als lokale afdeling deze “tool” moeten oppakken om onze afdeling weer bruisend te krijgen.

Willem Wullink,
PvdA afdeling Doetinchem

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>