Het Ledenpanel: Weinig Werk, Veel Profijt

Het is een vraag die vaak gesteld wordt aan het Rode Nest: Is een ledenpanel veel werk voor het afdelingsbestuur? Het antwoord, zoals zo vaak in het leven, is tweeledig: ja en nee.
Maar het goede nieuws is: het Rode Nest helpt!

Ja, als het gaat om een nieuw onderwerp waarvoor de vragenlijst vanaf nul moet worden ontworpen. Dit vergt veel overleg tussen de voorbereidingsgroep binnen de afdeling en het Rode Nest om tot een op maat gemaakte vragenlijst voor de afdeling te komen. Het afdelingsbestuur geeft uiteindelijk groen licht aan het Rode Nest, dat vervolgens leden uitnodigt om deel te nemen aan het ledenpanel. Na afloop verwerkt het Rode Nest de antwoorden op zowel (open)vragen als stellingen en rapporteert deze aan het afdelingsbestuur. De uitkomsten dienen als vertrekpunt voor verdere gesprekken met en tussen leden.

Nee, als het onderwerp bekend is en de conceptvragenlijst gereed ligt. Dan is het slechts een kwestie van lokaal relevante vragen toevoegen aan de conceptlijst, of niet van toepassing geachte vragen verwijderen. Zo’n situatie doet zich nu voor. Momenteel bereiden veel afdelingsbesturen zich voor op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026. De vraag of zelfstandig deelgenomen moet worden aan deze verkiezingen, of dat samenwerking met een andere partij, met name GroenLinks, gewenst is, staat bij velen nu centraal.

Een ledenpanel voor GR2026 vergt dus relatief weinig werk en kan snel worden geregeld. Het structureert en verbetert de kwaliteit van het vervolgtraject, niet alleen voor het afdelingsbestuur, maar vooral ook voor de leden. Het kan dan ook niet worden ontkend, het ledenpanel is een stimulans en waardevolle toevoeging aan de ledendemocratie op afdelingsniveau.

Meer weten, of interesse in het organiseren van een ledenpanel? Bezoek de website van het Rode Nest en gebruik het contactformulier. Rechtstreeks contact met de secretaris is natuurlijk ook mogelijk via secretaris@rodenest.nl.

Cees Schipper, Secretaris

Eén gedachte over & ldquo; Het Ledenpanel: Weinig Werk, Veel Profijt & rdquo;

Laat een antwoord achter