Impressie van de werkconferentie van het Rode Nest in het Rode Kafé in Doetinchem

Het Rode NestBij het zien van de openstaande deur met daarboven in rode letters geschreven Rode Kafé, wist je meteen  dat je was aangekomen bij het juiste gebouw: de PvdA in Doetinchem.

De inrichting van het Rode Kafé leverde een nog grotere verrassing op: zeer kenmerkend PvdA. Natuurlijk gaf het kunstwerk “en face” van Joop den Uyl een nostalgisch gevoel en deed het verlangen naar wat voorbij is: de PvdA en haar glorie jaren.
Het aanschouwen van een ruimte, ingericht als huiskamer, deed je spontaan uitroepen “ hadden wij maar zoiets in West Betuwe”. Je werd er bepaald hebberig van.
Wàt een geweldige locatie. En wat een gastvrij onthaal door gastheer René Isselman!

Dick Kalkman van het Rode Nest gaf aan het begin van de workshop een uiteenzetting over het onderwerp “ ledendemocratie van onderop”.  Met als doel PvdA-leden inzicht te geven in het scala van tools die er zijn om de betrokkenheid van de leden uit de eigen achterban te vergroten.

Dat werd gedaan d.m.v. een stappenplan waarin duidelijke uitleg werd gegeven over hoe bijv. een ledenpanel een middel kan zijn om meer te weten te komen over de meningen van jouw leden. Niet alleen kun je daarmee de betrokkenheid van de leden vergroten, je kunt er als raadslid ook je voordeel mee doen, bijvoorbeeld doordat die meningen van de leden over bepaalde onderwerpen je helpen je standpunt in de raad beter te verdedigen. Je staat sterker als je een standpunt verdedigt waarover je achterban het in meerderheid eens is, dan als het alleen jouw standpunt betreft. Maar ook kan het je enorm helpen bij het  opstellen van een verkiezingsprogramma voor toekomstige verkiezingen. Als je van tevoren weet wat je achterban belangrijk vindt kun je zo’n programma veel concretere opstellen. Bovendien zullen de leden zich er dan veel beter in herkennen en voelen ze zich gehoord en serieus genomen.

Door terugloop van het ledenaantal zijn we enigszins sceptisch geworden en dan brengt deze workshop je op positieve gedachten.

Wel moet je je realiseren dat het inzetten van een ledenpanel, vooral wanneer de fractie er voor het eerst gebruik van maakt, zorgvuldig moet gebeuren en dat het duidelijk is dat het ook veel werk geeft. Dus moet men er ruim op tijd mee beginnen.

Het draaiboek van de Rode Nest is noodzakelijk en leidend, gelukkig dat de mensen van het Rode Nest zeker de éérste keer de fractie écht met alles een helpende hand bieden.

Het lijkt makkelijk, maar opstellen van een vragenlijst met de juiste vraagstellingen is cruciaal voor het slagen van een ledenpanel en dat is geen sinecure.

Hennie Challik,
PvdA fractie West Betuwe

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>