Jaap Burger Stichting wordt ons formele huis

Het Rode Nest is een organisatie die volledig op vrijwilligers draait. We maken echter wel kosten, voor een ledenpanel gemiddeld een bedrag van zo’n vijftig euro. Dat geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de technische systemen die nodig zijn om het ledenpanel te laten functioneren en vooral ook om de sterk oplopende reiskosten te kunnen dekken. Dat geld werd tot dusver op een bankrekening van één van onze bestuursleden overgemaakt: een noodmaatregel. De oplossing voor dit probleem is gevonden in de vorm van een rechtspersoon: de “Jaap Burger Stichting” (JBS). De JBS is  een vrijwilligersorganisatie die sinds 2016 door ziekte en vertrekkende bestuursleden grotendeels stil is komen te liggen. Door de JBS nieuw leven in te blazen, beschikt het Rode Nest nu ook over een rechtspersoon en bankrekening.

Rechtspersoon Rode Nest is Jaap Burger Stichting

Het Rode Nest bestaat nu zo’n drie jaar en heeft enorm veel activiteiten ontwikkeld. Denk aan de trainingen en vooral aan alle ledenpanels die sinds de oprichting zijn gehouden. Allemaal met de eigen technische en bestuurlijke ondersteuning van de vrijwilligers van het Rode Nest. We hebben de afgelopen jaren ook geleerd hoe alles goed te laten verlopen. Van organisatie via techniek tot financiën. Zo is bijvoorbeeld bepaald dat iedere afdeling die een ledenpanel wil houden het Rode Nest daarvoor vijftig euro moet betalen. Dat is een bijdrage aan kosten van de ledenpanels.  Veel kosten worden overigens door de vrijwilligers van het Rode Nest zelf gedragen.
Tot dusver werd die bijdrage per ledenpanel op de rekening van één van de leden van het dagelijks bestuur (kerngroep) van het Rode Nest gestort, maar dat was vanaf het begin bedoeld als tijdelijke noodoplossing. Er moest een rechtspersoon worden gevonden die dergelijk aanloopproblemen kon oplossen. Die oplossing is nu gevonden in de Jaap Burger Stichting.

Vrijwilligers

Waarschijnlijk zullen alleen de wat ouderen onder ons van Jaap Burger hebben gehoord. De fameuze Engelandvaarder Jaap Burger was o.a. minister in de regering-Gerbrandy tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog, in de tijd van Drees was hij onze fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider. Ook was hij de architect van het Kabinet-Den Uyl. In die tijd was er een voorloper van de Jaap Burger Stichting (JBS) actief die een ruimte had binnen de burelen van het partijbureau.
De JBS is in 2011 opgericht en is altijd volledig gerund door vrijwilligers vanuit de PvdA. Zij verzorgden o.a. op congressen en de PvdA-Zomerschool opleidingen en debatprogramma’s. Denk aan het Lagerhuis. Hun doel was het bevorderen van debatvaardigheden binnen de sociaaldemocratie en in het bijzonder binnen de Partij van de Arbeid.

Rekeningnummer

Om eerlijk te zijn heb ik al geruime tijd niets meer van de JBS gehoord.  Nu blijkt dat ze sinds 2016 geen nieuwe activiteiten meer konden ontplooien. Er waren de afgelopen jaren door ziekte en verloop te weinig beschikbare vrijwilligers meer om de JBS volledig draaiende te houden. Echter, het is nog steeds een bij de Kamer van Koophandel geregistreerde stichting met een akte van oprichting, een  bankrekening en een rekeningnummer.
Vijf leden van het Rode Nest (Hans Aertsen, Geert Eggink, Dick Kalkman, Peter de Jong en Cees Schipper), hebben inmiddels een personele unie het bestuur van de JBS op zich genomen. Het blijft een geregistreerde stichting, echter, met een nieuwe bankrekening. Evenals bij de JBS blijft het werk ook uitsluitend door vrijwilligers gedaan worden. Maar voor de activiteiten van het Rode Nest is er nu wel een bankrekening waarop afdelingen hun bijdrage voor het ledenpanel kunnen storten en dat is een groot goed.

Margreet Elings

Website Jaap Burger Stichting: http://www.jaapburgerstichting.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>