Ledendemocratie in Coronatijden

Het zijn bizarre tijden met het Coronavirus dat ons dagelijkse leven beheerst, ook voor de PvdA!
Door de maatregelen ter verdere verspreiding van het Coronavirus zijn voorlopig geen fysieke ledenbijeenkomsten mogelijk. En het is nog onduidelijk hoe lang dat gaat duren. Besturen van gewesten en afdelingen moeten nu op andere manieren hun contacten met de leden onderhouden. Natuurlijk kan dat via de mail of met nieuwsbrieven, maar dat blijft toch beperkt en het is éénrichtingsverkeer. Vele besturen gaan creatief met deze uitdaging om. We horen verschillende aardige initiatieven van videomeeting tot online borrelpraat.

Ledenpanel is het middel bij uitstek om contact met de leden te onderhouden

Het is de vraag hoe we in deze tijden van Corona leden betrokken kunnen blijven houden bij wat er binnen de afdeling of het gewest speelt. Vanuit het Rode Nest willen we vooral wijzen op het krachtige instrument van het ledenpanel, om de meningen van leden ter vernemen. Dit is nu juist bij uitstek het moment om een ledenpanel te lanceren. Het is natuurlijk afhankelijk van de lokale situatie waarover je meningen van de leden wilt weten. Dat kan gaan over hoe leden betrokken willen worden bij wat zich in de afdeling of het gewest afspeelt, wat nieuwe leden graag willen of de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen.

Vanuit het Rode Nest zien we nu een belangrijke ontwikkeling: de ledenpanels die de afgelopen jaren zijn gehouden, laten juist bij die afdelingen een sterk toegenomen deelname van de leden zien. Nu de leden gedwongen thuis zijn, hebben ze ook meer tijd hiervoor. Voor de Corona tijden was de deelname als regel tussen de 20 en 25 % van de uitgenodigde leden, maar de laatste weken is dat sterk gestegen naar 35 tot 40%! Dat is beslist uniek te noemen. Zoveel leden krijg je op een fysieke bijeenkomst niet bij elkaar… Het is nu dus bij uitstek het moment voor een ledenpanel. En met de uitkomsten van het ledenpanel kan het bestuur verder aan de slag om de fysieke bijeenkomst daarover voor te bereiden voor het moment dat dat weer kan en mag. Wij roepen besturen van gewesten en afdelingen op om op deze mogelijkheid te gebruiken. Het Rode Nest wil jullie daarbij helpen.

Hans Aertsen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>