Oproep aan de Tweede Kamerfractie om een ledenpanel te organiseren

Omdat leden graag bij het beleid van de partij betrokken willen worden

 In de vorige Nieuwsbrief is verslag gedaan van de plannen van het Partijbestuur om daadwerkelijk onze ledendemocratie te versterken.  Kort samengevat: Otwin van Dijk wordt onafhankelijk voorzitter van de werkgroep, er wordt personele inzet vrijgespeeld om ledenpanels te ondersteunen en het plan is om verdere vernieuwende werkwijzen van onderop te stimuleren.  Voorwaar een mooie sprong voorwaarts. Hulde aan het Partijbestuur.

Het wordt tijd dat  ook de Tweede Kamerfractie zich inzet voor aanscherping van het partijprofiel

Als Rode Nest hebben we samen met afdelingsbesturen, gewesten/provincies en waterschappen al de nodige panels begeleid.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, zoals Johan Cruijff ons als klassieke denkwijze heeft meegegeven. In deze coronaperiode lijkt het een logische keuze om extra ledenpanels te houden.

Het Rode Nest daagt de Tweede Kamerfractie uit om een ledenpanel te gaan voorbereiden over een of meerdere nationale, c.q. Europese thema’s.

De thema’s liggen voor het oprapen:

  • ontwikkel een aantal vragen over ons nieuwe thema Zekerheid;
  • specificeer een aantal vormen van zekerheid, want zekerheid wordt anders een te simpel “containerbegrip”;
  • benoem in de vraagstelling een aantal duidelijke voors/tegens, c.q. voordelen/nadelen, etc.

Beperking tot pakweg 15 vragen is gegeven onze ervaring verstandig.

Een tweede thema voor een ledenpanel zou kunnen zijn welke vorm een Europese Defensie zou moeten krijgen. Ook daar kan weer een aantal voor- en nadelen worden gepresenteerd, waaruit te kiezen valt. Aanbevolen wordt om naar innovatieve voorstellen te vragen.

Waarom doen wij deze oproep?  Politieke partijen en zeker de PvdA moeten hun lange(re) termijn profiel aanscherpen: mensen hebben behoefte aan een verhaal, veel mensen zijn het eendimensionale mening geven op Twitter meer dan zat, en willen meedenken. Maar misschien is  het belangrijkste argument wel dat partijleden aangenaam worden verrast, als zij gevraagd worden mee te denken. De praktijk leert, dat een respons van 10% haalbaar is. Dat is twee massale PvdA congressen met een opkomst van  elk 2000 leden bij elkaar! En dat in coronatijd!

Kortom, een unieke kans voor de Kamerfractie om de eigen leden te “verwennen” met deze panels met als mogelijk gevolg dat we onze contributie met des te meer betrokkenheid overmaken.

Wij horen graag van de Kamerfractie of zij deze handschoen willen oppakken.

Partijbestuur, de werkgroep Ledendemocratie en wij vanuit het Rode Nest denken naar vermogen graag mee!

De redactie van het Rode Nest

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>