Raadpleging Ledendemocratie overtuigt

Leden willen meer te zeggen hebben in de partij

Van de maar liefst ruim 2200 partijleden, die deze zomer hebben gereageerd op een vragenlijst met betrekking tot de evaluatie van de ledendemocratie, heeft een grote meerderheid zich uitgesproken voor het houden van meer ledenpanels in de partij.

Deze positieve uitslag hoeft niet te verbazen, immers een flink aantal afdelingen en ook het Gewest Noord Holland hebben positieve ervaringen opgedaan met panels.

Je wordt lid van de partij om mee te praten, vinden de leden

Op de enquête die deze zomer onder PvdA-leden is gehouden heeft ruim 7% gereageerd. Omdat de aankondiging niet erg duidelijk was, hebben veel leden de oproep om mee te doen, gemist. Dat moet de volgende keer beter!
Inmiddels beginnen de ledenpanels een begrip te worden onder de PvdA-afdelingen en -gewesten.
De afdelingsvergaderingen krijgen door deze panels een groter en verrijkender inzicht in de zaken die onze leden bezighouden en ook hun prioriteitsstelling wordt er scherper door, bijvoorbeeld ten behoeve van hun lokale of regionale verkiezingsprogramma’s.
De leden voelen zich serieus genomen, zijn beter op de hoogte en kunnen ook meedoen aan de bespreking van de resultaten.

De landelijke ledenraadpleging was representatief (ruim 7% is representatief!).
De leden vinden dat de panels hun partijlidmaatschap opwaarderen. Dat is mooi!
Over de Ledenkamer, die enkele jaren geleden is gestart, zijn de leden in meerderheid negatief: te ingewikkeld en teveel technische problemen. Jammer, want de ledenkamer was bedoeld om de politieke discussies op strategische, politieke keuzes te concentreren.

Ook Tweede Kamerfractie moet meedoen met ledenpanel

Uit de ledenraadpleging, maar ook op de bijeenkomst in Eindhoven over Toekomstlabs, kun je destilleren, dat er door veel leden gevraagd wordt om inhoudelijke communicatie vanuit en met Partijbestuur en Tweede Kamerfractie; dat kan heel goed via ledenpanels en geeft goede mogelijkheden om de politieke aspecten, die uit ledenraadplegingen komen, alle aandacht te geven. Dan komen er ook minder amendementen, groeit er meer gezamenlijkheid binnen de partij met betrekking tot langere termijn strategische richtingen, zoals pensioenen, wonen, arbeid enz.
Waar de PvdA voor staat, wordt dan veel herkenbaarder, ook als we weer zouden gaan meeregeren.

Het zou een zegen zijn als op het congres in maart a.s. wordt besloten dat niet alleen afdelingen en gewesten, maar ook de Tweede Kamerfractie zo’n drie maal per jaar een vragenlijst onder alle leden zou moeten uitzetten. Uiteraard moeten de resultaten daarna op Ledenraad en congres worden besproken.
Als Rode Nest willen we daar met groot enthousiasme en inzet aan blijven werken.

Louis Genet

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>