Ledendemocratie van Onderop

Het Rode Nest is vooral een “doe” – club, maar al doende gaat het denken door:

Op 29 september 2018 zal het Rode Nest een inhoudelijke bijeenkomst houden over achterliggende vragen rond de “Ledendemocratie van Onderop”. Deze bijeenkomst zal gehouden worden in het Comeniuslyceum in Amsterdam. 

Het programma moet zich nog vormen. Daarom roepen wij je op om van de zomer ons al suggesties te sturen voor de bijeenkomst. Je kunt dat doen naar het mailadres meeting@rodenest.nl

Het lijkt nogal taaie kost, want: Wie gaat er nu over regeltjes discussiëren? Wij niet natuurlijk. Het gaat het Rode Nest er om hoe je met elkaar om gaat en hoe de politieke vereniging die de PvdA is, weer kan gaan functioneren. Zie ook het interview met partijvoorzitter Vedelaar (klik hier).

Om een idee te krijgen waar wij het over willen hebben:

 • Kernwaarde: een sociaal democratische partij is per definitie zelf ook democratisch.
  Pluriformiteit binnen de sociaaldemocratie waarborg je door volgens democratische principes te werken (transparantie, iedereen houdt zich aan de spelregels).
 • Wees je woord.
  Bestuursstijl binnen de partij: governance en werken volgens de afspraken (afspraken maken met respect voor elkaar).
  Open opstelling: naar belangstellende, geestverwanten en oud partijgenoten die zich voelen als sociaaldemocraten in diaspora.
 • Het Top Down machtswoord is een echo van het verleden:
  Verstoren de interne financiële verhoudingen een open en democratisch partijleven in en rond de afdelingen?
  Hoe zat het ook al weer met het principe dat congressen geen straaljagers kopen en bestuurders geen congressen kopen?
 • Voortdurende discussie met de leden, zowel fysiek als online
  We dienen voortdurende de leden te betrekken bij alles wat er binnen de partij en de vereniging speelt of zou moeten spelen. Daarvoor zijn de leden nu juist lid van de partij. Hoe kunnen we zoveel mogelijk “communities” (=actieve groepen partijgenoten) vormen, die elkaar weten te vinden, zowel fysiek als ook digitaal, om te praten, te discussiëren en te lachen, om zich een mening te vormen en ergens voor te staan? En om een actief partijlid te kunnen zijn. Hoe gaan we dit organiseren?

En er is nog zoveel meer wanneer we het over een democratische sociaaldemocratie hebben. Daarom: stuur ons vooral je suggesties hoe we dit gesprek op 29 september verder vorm gaan geven

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>